Het was een zeer moeilijke keuze. De voorgedragen kandidaten hebben allen verschillende kwaliteiten die het stadstekenaarschap bijzonder kunnen maken. We hebben lang over de keuze nagedacht en gesproken. Ze waren zo divers en daardoor ook moeilijk te vergelijken. Maar we hebben toch gekozen en de is keuze gevallen op Elske Berndes.

Waarom hebben we voor Elske gekozen?

Elske heeft een bijzondere manier van het dagelijks leven uitbeelden. Zij ziet het detail van dingen waar bijna niemand nog bij stil staat. Haar tekeningen hebben een eigenheid door eenvoud en ritmiek. En haar stijl is toegankelijk voor jong en oud.

De tekeningen van Elske Bendes kenmerken zich op het eerste gezicht door een krachtige lijnvoering. Maar bekijk je het werk verder, dan worden deze lijnen doorkruist, aangevuld en verstoord door spuitwerk, teksten, vlekken, sjablonen en ‘aquarelachtige’ technieken. Deze ‘verstoringen’ van het op het eerste gezicht heldere grafische beeld maken het werk speels en ongrijpbaar.

Elske heeft oog en aandacht voor het alledaagse, ze scant de wereld, beeldt het af, verdraait het en maakt daarmee iconische, grappige en soms surreële beelden. Met deze gereedschappen is zij een uitstekende eerste Stadstekenaar van Nijmegen. Ze ziet haar leefomgeving als ‘dagelijks brood’ en zal dit zodanig afbakken dat Nijmegenaren een nieuwe verfrissende spiegel voorgezet krijgen.

Naast haar tekenstijl is zij ook gekozen voor haar energieke en extraverte houding. Zij bruist van de ideeën en energie om overal waar iets te doen is op te duiken om de stad en haar mensen te tekenen. Ook performances tijdens events vindt zij een uitdaging die ze graag aangaat.

Categorieën: Nieuws

Gerelateerde artikelen

Nieuws

GABI RETS is Stadstekenaar Nijmegen SEP 2020-2022

Gabi Rets is onze derde Stadstekenaar. Uit een shortlist van Nijmeegse tekenaars is na overleg in de commissie Stadstekenaar Nijmegen besloten dit jaar Gabi Rets te benoemen als Stadstekenaar Nijmegen. De andere genomineerde kunstenaars waren: Lees verder…

Nieuws

Stadstekenaar Nijmegen in Ugenda

https://www.ugenda.nl/lifestyle/item/12840-mogen-wij-u-voorstellen-rene-brouns-stadstekenaar Mogen wij u voorstellen: René Brouns, stadstekenaar! Geschreven door  Ugenda Heidi Peters woensdag, 07 november 2018 René Brouns in zijn atelier Foto: Heidi Peters “Het is nog een zoekend iets,” zegt René zelf wanneer ik hem opzoek Lees verder…

Nieuws

De tweede Stadstekenaar Nijmegen is een feit!

Rene Brouns is onze tweede Stadstekenaar. Uit een shortlist van Nijmeegse tekenaars is na overleg in de commissie Stadstekenaar Nijmegen besloten dit jaar Rene Brouns te benoemen als Stadstekenaar Nijmegen. Rene tekent al jaren in Lees verder…