https://www.ugenda.nl/lifestyle/item/12840-mogen-wij-u-voorstellen-rene-brouns-stadstekenaar

Mogen wij u voorstellen: René Brouns, stadstekenaar!

Geschreven door  Ugenda woensdag, 07 november 2018

René Brouns in zijn atelier

René Brouns in zijn atelier Foto: Heidi Peters

“Het is nog een zoekend iets,” zegt René zelf wanneer ik hem opzoek in zijn atelier aan de Villanovastraat. “Maar ik voel in mezelf de opdracht om het stadstekenaarschap meer bekendheid te geven.” Daarvoor heeft René inmiddels al wat wegen gevonden.

René Brouns is de tweede stadstekenaar van Nijmegen. In september nam hij het stokje over van Elske Berndes, die dit ambt als allereerste mocht bekleden. Net zoals Elske zal René ook regelmatig zijn tekeningen verspreiden via deze website.

Een beetje krabbelen

“Ik begin een beetje te krabbelen, er ontstaan wat vlekken en dan gaandeweg ontstaat er iets,” vertelt René op mijn vraag wat zijn manier van werken en zijn stijl is. “Je kunt het wel vergelijken met muziek. Vanuit een beetje pingelen en spelen ontstaat geïmproviseerde muziek, een melodie waarmee je verder kunt. Zo gaat het met mijn tekenen meestal ook.” Vervolgens het getekende gedetailleerd uitwerken, dat komt er niet van. “Eerst vond ik dat ik dit moest doen, maar daar ben ik veel te onrustig voor. Uiteindelijk besloot ik dat dit dus mijn stijl is. Eigenlijk,” vervolgt hij, “vind ik het wat krampachtig om almaar vast te houden aan een stijl. Je ontwikkelt je gaandeweg toch.”

Het bureau waaraan René werkt, veelal op A4 en A3 formaat, ligt tot mijn verrassing vol met gifgele en knaloranje markers, terwijl de tekeningen die ik zie grotendeels in zwart zijn. Maar dit blijkt het geheim van de smid. De kunstenaar merkte dat kleur uit stift, in tegenstelling tot verf, niet houdt. Nu maakt hij de markers leeg en vult ze vervolgens met waterverf en Oost-Indische inkt. Voor het drukken gebruikt René een speciaal drukapparaat met vette inkt.

Traianus20klein© René Brouns

Kleine verhaaltjes

Veel werk van René Brouns bevat bijschriften. “Veel tekeningen zijn verhaaltjes van wat ik heb waargenomen. Door er wat tekst bij te plaatsen, maak ik dat duidelijker. Een kritische, prikkelende en grappige tekst bij een cartoon kan heel geslaagd zijn en goed werken.” Even later: “Mijn meeste werken komen vanuit mezelf, maar nu als stadstekenaar word ik ook wel naar plaatsen gestuurd. Dat vind ik soms wat lastiger. En wat kies je? Over zo’n stad valt zo veel te vertellen!”

Behalve via Ugenda is het werk van René het komende jaar ook wekelijks te zien in De Brug, is er de Facebookpagina Stadstekenaar Nijmegen (volgen!).

“Over een jaar hoop ik terug te kunnen kijken op een stroom van activiteiten en publicaties, zodat het stadstekenaarschap meer een begrip is geworden.”

 

Categorieën: Nieuws

Gerelateerde artikelen

Nieuws

GABI RETS is Stadstekenaar Nijmegen SEP 2020-2022

Gabi Rets is onze derde Stadstekenaar. Uit een shortlist van Nijmeegse tekenaars is na overleg in de commissie Stadstekenaar Nijmegen besloten dit jaar Gabi Rets te benoemen als Stadstekenaar Nijmegen. De andere genomineerde kunstenaars waren: Lees verder…

Nieuws

De tweede Stadstekenaar Nijmegen is een feit!

Rene Brouns is onze tweede Stadstekenaar. Uit een shortlist van Nijmeegse tekenaars is na overleg in de commissie Stadstekenaar Nijmegen besloten dit jaar Rene Brouns te benoemen als Stadstekenaar Nijmegen. Rene tekent al jaren in Lees verder…

Nieuws

De mening van de jury

Het was een zeer moeilijke keuze. De voorgedragen kandidaten hebben allen verschillende kwaliteiten die het stadstekenaarschap bijzonder kunnen maken. We hebben lang over de keuze nagedacht en gesproken. Ze waren zo divers en daardoor ook Lees verder…