We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Ernie Bossmann

De komende twee jaar gaat Ernie Bossmann invulling geven aan het Stadstekenaarschap. Ze neemt het stokje over van Gabi Rets.

“Soms hoef ik alleen te rangschikken, meestal komt er meer bij kijken.”

Alles begint met verzamelen. Knipsels en kringloopvondsten vormen haar materiaal. “Soms hoef ik alleen te rangschikken, meestal komt er meer bij kijken,” zegt Ernie Bossmann. Ze somt op: “dikke stift, scherp mes, restjes plakplastic, oude kerstballen, houten dieren”.

Met minimale ingrepen maakt ze het materiaal eigen. Spelen noemt ze het. Ze halveert en verwart, herhaalt en varieert, ze maakt zwart of knaloranje. “Ik teken overal overheen” zegt ze. Het klinkt grover dan het is: haar werkwijze is precies, het resultaat subtiel. 

Al doende ontstaan anonieme koppen, gedetailleerde figuren en tekstfragmenten. Beeld dat op zich zelf staat of in boekvorm zit. En Bossmann maakt er tijdelijke uitstallingen mee, die ze ter plekke samenstelt en muurwerken in een mix van tekening en collage.

Ook als stadstekenaar gaat ze aan de slag met wat voorhanden is, er is genoeg! Plaatselijk drukwerk vol lokale helden tussen landelijke kopstukken en wereldsterren. Fotoboekjes in de minibieb, pakpapier uit de kringloopwinkel.

Wat is er mooier voor de stadstekenaar dan deze bron aan te boren?

Plaatjes van onszelf en onze wereld buitelen over elkaar heen en deze stadstekenaar gaat ze te lijf met inkt en schaar. Ze zal ze gebruiken als tekenpapier. “Stift erover!” Wegstrepen, volstippen, overtrekken, natekenen, verknippen, beplakken, als het ware verstekken.

Ernie Bossmann pleit voor hergebruik van materiaal en beeld, en prijst het plezier dat dat geeft. Ze zal het in de praktijk brengen tijdens workshops kringlooptekenen. Zelf bewerkt ze alvast een oud fotoboek over Nijmegen. Ze wil haar werk tentoonstellen maar ook via andere kanalen teruggeven aan de stad. Dat het werk terloops ergens opduikt, past volgens haar prima bij de functie. “Zoek de stadstekenaar in de minibieb!”