We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Over Stadstekenaar Nijmegen

black and white abstract painting

Met de stadstekenaar Nijmegen willen we verschillende gebeurtenissen die in Nijmegen plaatsvinden op een beeldende manier aan burgers tonen. De stad kent veel talige verslaglegging van kunst/cultuurhistorie. Wij zien verrijking in ook een beeldende manier van verhalen van de stad. Via de stadstekenaar willen we ook het gemeenschapsgevoel voeden door het tekenaarschap te verbinden aan lokale gebeurtenissen. De verbinding tussen de verschillende inwoners die de stad rijk is krijgt een nieuwe impuls doordat de taal van tekenen een universele is. Beeld is een taal die iedereen begrijpt, welke taal je ook spreekt.

Hoe werkt het?

Om de twee jaar benoemt de commissie van stadstekenaar Nijmegen een kunstenaar tot stadstekenaar van Nijmegen. De commissie bestaat uit 4 of 5 onpartijdige leden.

Vanuit een shortlist kandidaten die wordt samengesteld door de commissie leden worden elk jaar drie tot vijf kunstenaars uit Nijmegen genomineerd door de commissie. De tekenaar moet wonen of werken in Nijmegen. De genomineerde kunstenaars laten vervolgens in een plan weten hoe zij vorm willen geven aan het hun stadstekenaarschap. De commissie beoordeelt deze voorstellen. De kunstenaar met het meest aansprekende voorstel zal gekozen worden tot Stadstekenaar Nijmegen. De huldiging is altijd tijdens het Big Draw Nijmegen Festival in het tweede weekend van september.

De organisatie rond de Stadstekenaar Nijmegen ligt in handen van de organisatie van The Big Draw Nijmegen.

De Stadstekenaar is actief op social media. Je kunt de Stadstekenaar Nijmegen volgen op deze site maar ook op FacebookTwitter en Instagram.

Regelmatig staat er een tekening in weekblad De Brug.

Aan het eind van de Stadstekenaars periode zal er een overzichtstentoonstelling plaatsvinden in het Valkhof museum met al zijn/haar werk.